Zarada od parkinga 18,5 miliona KM

Bez autora
Jul 17 2012

Od naplate parkinga u gradsku kasu za proteklih deset godina slilo se 18.560.000 maraka, a samo od početka godine grad je na ovaj način zaradio 1.520.000 KM. Prije više od deset godina ova služba uopšte nije postojala, a anarhija koja je vladala u sistemu parkiranja zahtijevala je njeno organizovanje. Od početka njenog funkcionisanja do danas imali smo velike koristi. Osim toga što je uređen sistem parkiranja u budžet je kasirano mnogo novca od kojeg se finansiraju druge gradske potrebe. Dnevno se u gradsku kasu od naplate parkinga slije oko 8.000 KM. 3.407 parking mjesta u gradu još ne mogu u potpunosti da zadovolje potrebe grada, te je najavljena izgradnja novih parking mjesta, kao i dalje uvođenje inovacija u ovaj sistem. Od 2008. godine u funkciji su vozila koja premještaju nepropisno parkirane automobile, tzv. “pauk služba”, a 2010. godine uvedena je i mogućnost plaćanja parkinga putem SMS-a. Izgrađena je i javnu garažu u centru grada, u koju građani mogu bezbrižno da parkiraju vozila, jer su na sigurnom i zaštićena od vremenskih nepogoda.

Zarada od parkinga 18,5 miliona KMOd naplate parkinga u gradsku kasu za proteklih deset godina slilo se 18.560.000 maraka, a samo od početka godine grad je na ovaj način zaradio 1.520.000 KM.

Rekao je ovo juče gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, povodom obilježavanja deset godina od osnivanja Odsjeka za parkinge i garaže.

- Prije više od deset godina ova služba uopšte nije postojala, a anarhija koja je vladala u sistemu parkiranja zahtijevala je njeno organizovanje. Od početka njenog funkcionisanja do danas imali smo velike koristi. Osim toga što smo uredili sistem parkiranja u budžet smo kasirali mnogo novca od kojeg se finansiraju druge gradske potrebe. Dnevno se u gradsku kasu od naplate parkinga slije oko 8.000 KM - rekao je Davidović.

On je istakao da 3.407 parking mjesta u gradu još ne mogu u potpunosti da zadovolje potrebe grada, te je najavio izgradnju novih parking mjesta, kao i dalje uvođenje inovacija u ovaj sistem.

- Od 2008. godine u funkciji su vozila koja premještaju nepropisno parkirane automobile, tzv. “pauk služba”, a 2010. godine uveli smo i mogućnost plaćanja parkinga putem SMS-a. Izgradili smo i javnu garažu u centru grada, u koju naši građani mogu bezbrižno da parkiraju vozila, jer su na sigurnom i zaštićena od vremenskih nepogoda - rekao je Davidović.

Glavni inženjer za poslove saobraćaja u gradskoj upravi Zoran Tadić naglasio je da je najteži dio posla od početka osnivanja ove službe bio objasniti građanima da moraju da plaćaju parking.

- Na početku smo imali oko 800 parking mjesta, a bilo je teško navići građane na činjenicu da moraju da počnu da plaćaju nešto što im je do tada bilo besplatno. Dodatni problem predstavljao je nedostatak novca za sprovođenje sankcija. Dugo je trebalo da dobijemo “lisice” za blokiranje vozila, a poslije njih trebalo je dočekati i “pauka” - istakao je Tadić.

Šef Odjeljenja za parkinge i garaže Branimir Papić je ukazao na efikasnost “pauk službe”, koja je do danas premjestila oko 20.000 vozila.

- Pored uvođenja “pauka” veliku olakšicu u plaćanju napravili smo i uvođenjem SMS servisa za naplatu parkinga, o čemu dovoljno govori broj od 70.000 SMS poruka koje mjesečno budu poslate u ove svrhe. Time je grad u ovoj službi sebi obezbijedio mjesto lidera u BiH, jer smo ukidanjem ručne naplate spriječili da dio para ode u privatne ruke i obezbijedili veće prihode od ove usluge nego što to ima na primjer grad Sarajevo - rekao je Papić.

Besplatna karta

Povodom obilježavanja desetogodišnjice rada Odsjeka, Dragoljub Davidović je juče Banjalučaninu Nikoli Kostadinoviću, koji je u tom trenutku parkirao vozilo u javnoj garaži u Vidovdanskoj ulici, uručio besplatnu mjesečnu kartu za parkiranje na ovom mjestu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik